Szafy utrzymujące niską temperaturę

Chłodzenie pomaga utrzymać żywność w dłuższej świeżości. Dlatego też we wszystkich sklepach spożywczych znajdziemy lady chłodnicze lub szafy, w których możemy umieścić produkty, jakie wymagają specjalnej temperatury. Znajdziemy je również w cukierniach i barach, a także większości restauracji. 

Miejsce do chłodzenia produktów

szafa chłodniczaNowoczesne szafy chłodnicze wyprodukowane są z materiałów nierdzewnych, a także odpornych na uszkodzenia mechaniczne. Najczęściej jest to stal, której cząsteczki pod żadnym pozorem nie wnikają do przechowywanych w szafie produktów. Szafa chłodnicza jest niezbędna do miejsc takich jak supermarket czy cukiernia – to tam sprzedawane są produkty wymagające schłodzenia. Często stosuje się takie rozwiązania także w barach, w których klienci życzą sobie podanie określonego alkoholu w odpowiednio niskiej temperaturze. Cukiernie czy piekarnie, które serwują świeże kanapki, zobowiązane są do przetrzymywania ich w szafach chłodniczych, które minimalizują możliwość rozmnożenia się bakterii. Szafa chłodnicza może zostać wyposażona w elektryczny system kontroli temperatury, który można sprawdzić z pozycji własnego smartfona. W związku z tym nie musimy się martwić, w jakim stanie są nasze produkty, ponieważ nawet nie będąc w pobliżu, jesteśmy w stanie to skontrolować. Większość szaf posiada podwójne, hartowane szkła, które uniemożliwiają rozbicie drzwi i kradzież. Szafy tego typu mogą zostać wyposażone w elektromagnetyczny mechanizm, który odblokowuje drzwi dopiero, po naciśnięciu odpowiedniego przycisku.

Szafy chłodzące są odpowiedzialne za odpowiednie przechowywanie produktów z krótką datą ważności. Aby jak najbardziej ochronić je przed wpływem czynników zewnętrznych, w tym także przed kradzieżą, stosuje się szafy chłodzące, które utrzymują odpowiednią temperaturę oraz mogą być otwierane jedynie na życzenie sprzedawcy.

O autorze: Arkadiusz Pawlik