Otwieramy punkt gastronomiczny – kilka praktycznych rad

Jako początkujący przedsiębiorca nie zawsze posiadamy wystarczającą wiedzę na temat branży, w której próbujemy swoich sił. Idealnym przykładem jest punkt gastronomiczny, którego otwarcie wiąże się z zakupem odpowiedniego wyposażenia.

Kilka porad jak otworzyć punkt gastronomiczny

Jedzenie z komory chłodniczejDecydując się na lokal gastronomiczny warto zainwestować w nowy sprzęt, szczególnie urządzenia chłodnicze. Im wyposażenie starsze, tym większe koszty będzie generować a nasze rachunki za prąd będą wyższe. Komory chłodnicze są idealnym rozwiązaniem. Ich duża przestrzeń spowoduje, że pomieścimy w nich wiele artykułów spożywczych. Agregaty chłodnicze powinny być odpowiednio dobrane. Zbyt małej mocy nie spełnią naszych oczekiwań, zbyt dużej będą generować wysokie koszty. Zakup opiekacza czy kuchenki również powinien być przemyślany. W małym punkcie wystarczy jeden opiekacz i kuchenka czteropalnikowa. Do dużego warto zainwestować w dwa albo trzy i kuchenkę na sześć palników. Nic tak nie robi złej reklamy dla baru, jak długi czas oczekiwania na posiłek. Kupując zlew warto rozejrzeć się za takim, który posiada wbudowany młynek. Zmywanie naczyń, na których pozostały resztki powoduje częste zapychanie się instalacji sanitarnych. Jest to dużym utrudnieniem dla pracowników lokalu. Wbudowany młynek zapobiegnie tym problemom.

Bardzo ważne jest również odpowiednie dopasowanie personelu. Nie ważne w jakim wieku, ważne by osoby przez nas zatrudnione wykonywały swoją pracę z pasją. Jest to również doskonała reklama naszego lokalu, która przyciągnie wielu klientów.