Niesamowite właściwości soku z noni

Noni to małe, wiecznie zielone drzewo, występujące na wyspach Pacyfiku, Azji Południowo-Wschodniej, Australii i Indiach, które często rośnie wśród lawy. Jest używane w medycynie ludowej od co najmniej około 2000 lat. Podobnie jak wiele innych owoców, owoce noni są wyciskane aby uzyskać z nich sok, ale można je również znaleźć jako koncentrat lub jako suplement diety.

Korzyści picia soku z noni

sok z noniNoni i olej z pestek winogron są dwoma źródłami, które zapewniają różnorodne przeciwutleniacze. Żywność, która je zawiera, pomaga zmniejszyć uszkodzenia komórek spowodowane stresem. Ponieważ jest on związany z wieloma problemami zdrowotnymi, korzyści płynące ze stosowania soku z noni mogą obejmować obniżenie ryzyka raka, chorób serca, cukrzycy, choroby Alzheimera i związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej. Ostatnio przeciwutleniacze wiąże się również ze zmniejszeniem otyłości i związanymi z nią zaburzeniami metabolicznymi, dzięki pozytywnemu wpływowi na zdrowie jelit. Sok z noni może być uważany za naturalną pomoc w pielęgnacji skóry. Badania sugerują, że sok jest bogaty w ochronne składniki chemiczne, które działają stymulująco na kolagen i zapobiegają tworzeniu się zmarszczek. Przeciwbakteryjne i przeciwzapalne właściwości noni działają na poziomie komórkowym i są przydatne w leczeniu różnych chorób skóry, w tym trądziku, oparzeń czy alergicznych reakcji skórnych. Przez tysiące lat sok z noni był również używany do zwalczania ogólnego osłabienia organizmu, zwiększenia poziomu energii i poprawy ogólnej sprawności fizycznej organizmu.

Ten sok owocowy zwykle łączy się z innymi sokami, aby poprawić jego smak. Noni może przypominać rozmiarem i kolorem owoc mango, ale nie jest słodkie jak ono. Owoc noni jest gorzki i dlatego jest bardziej jak lekarstwo niż orzeźwiający napój. Niektóre soki są poddawane fermentacji, co może prowadzić do wyższych stężeń zdrowych bakterii, chociaż badania sugerują, że poziom substancji mikrobiologicznych i przeciwutleniaczy zależy od rodzaju noni i zastosowanych metod przetwarzania.

O autorze: rabartosz