Jak wybrać najlepszy nóż do krajalnicy?

 

Ostrza do krajalnic stanowią najważniejszy komponent całego urządzenia. Niewłaściwie dobrane, mogą przysparzać problemów w użytkowaniu tego elementu wyposażenia piekarni. Gdzie najlepiej się w nie zaopatrywać i czym kierować się w trakcie zakupów, by wybrać akcesoria jak najbardziej pasujące do naszych oczekiwań?

Krajalnica a odpowiednie noże

noże do krajalnic do chlebaZ całą pewnością należy kupować ostrza dobre jakościowo, które przy poprawnym użytkowaniu posłużą nam przez długi czas bez konieczności wymiany ich na nowe. Powinny być one odpowiednio ostre, tak by dokładnie rozdzielać bochenek bez względu na jego twardość, a także dopasowane pod względem rodzaju do naszych preferencji. Na rynku dostępne są m.in. noże do krajalnic do chleba gładkie, ząbkowane, a także te wykonane z teflonu. Ich zakup możliwy jest w sklepach gastronomicznych, oferujących na ogół produkty uznanych w branży marek – ryzyko, że natkniemy się na ostrza tępe czy kruche jest w tym przypadku minimalne. Cena pojedynczego noża, zależnie od jego dokładnej specyfikacji, kształtuje się w granicach od kilkudziesięciu do kilkuset złotych. Najdroższe spośród nich mogą kosztować nawet blisko dziewięćset złotych – są to jednak artykuły do zastosowania specjalistycznego, nie użytku domowego. Najpowszechniejszym materiałem wykorzystywanym do produkcji ostrzy jest stal nierdzewna, pokryta dodatkową warstwą kwasoodporną dla zwiększenia ich wytrzymałości.

Właściwie dobrany nóż sprawia, że dzielenie chleba za pomocą krajalnicy przebiega szybko, wygodnie oraz dokładnie. W handlu ma to szczególne znaczenie, ponieważ sprawna obsługa jest czynnikiem wpływającym bezpośrednio na to, czy dana osoba odwiedzi nasz lokal ponownie. Nie warto więc oszczędzać na jakości urządzeń i ich wyposażenia, bo paradoksalnie może nam to przynieść większą stratę niż zysk.